Veghel, 20 april 2015

Jumbo-onderzoek: Nederlander zweert bij traditioneel ontbijt met bammetje en thee

Alle hippe ontbijtrecepten en koolhydraatarme diëten ten spijt: Nederlanders beginnen de dag nog steeds het liefst met een boterham en een kop koffie of thee. Jumbo Supermarkten deed recent onderzoek naar het ontbijtgedrag van Nederlanders*. Daaruit blijkt dat we doordeweeks vaak minder dan 13 minuten en 1 euro per persoon besteden aan de eerste maaltijd van de dag. Veruit de meeste Nederlanders ontbijten keurig zeven dagen per week, vrouwen iets vaker dan mannen. Dat we dat zo vaak doen, komt mede doordat grofweg 1 op de 3 Nederlanders aangeeft ‘ zonder een ontbijt niet goed te kunnen functioneren’. De belangrijkste drijfveer is echter dat mensen het simpelweg een gezonde gewoonte vinden.

Aankomende vrijdag biedt Jumbo meer dan 1,2 miljoen basisschoolkinderen het Koningsontbijt aan. “Als familiebedrijf vinden we dit een mooi moment om het belang van ontbijten te onderstrepen”, aldus Colette Cloosterman-van Eerd, mede-eigenaar van Jumbo. “Gelukkig ontbijten heel veel Nederlanders vaak, maar er zijn ook nog steeds 300.000 kinderen die niet elke dag ontbijten voordat zij naar school gaan. Dat mág niet zo zijn. Het ontbijt geeft je de energie die je nodig hebt. We willen met het aanbieden van het Koningsontbijt kinderen, maar ook volwassenen, uitleggen hoe belangrijk ontbijten is.”

Croissantje uit de gratie

Uit het Jumbo-onderzoek blijkt dat in de meeste huishoudens (44 procent) het ontbijt doordeweeks tussen 7.00 en 8.00 uur wordt genuttigd. Meer dan de helft van alle Nederlanders ontbijt dan ook nog eens alleen. In het weekend gunnen we onszelf iets meer rust, dan schuift dat tijdstip een uurtje op. Bovendien eten dan vaak ook de partner en kids mee. Hartig en zoet beleg op een boterham zijn favoriet als ontbijt, gevolgd door yoghurt of kwark met ontbijtgranen. Het croissantje lijkt uit de gratie: het van origine Franse ontbijtproduct komt nog op amper 2 procent van de ontbijtmenu’s voor. Naast koffie en thee, staat bij veel mensen melk en vruchtensap op tafel. Een enkeling begint de dag met frisdrank. Ook opvallend: 1 op de 3 Nederlanders poetst z’n tanden vóór het ontbijt.

Net zo ‘gewoontjes’ als wát we ontbijten, is de plek wáár we dat doen: thuis. Slechts 1 op de 10 mensen gaat hiervoor minstens één keer per week de deur uit. Als we al buitenshuis ontbijten, gebeurt dat het vaakst in een horecagelegenheid, op het werk of onderweg. Een ontbijtje op bed is slechts een enkeling toebedeeld: in het weekend kiest 4 procent voor deze romantische plek.

Ei in het weekeinde

Dat we op doordeweekse dagen maar weinig investeren in ons ontbijt (minder dan 13 minuten en 1 euro), zien we terug in het bijbehorende ontbijtgedrag. Nog geen kwart doet ‘even lekker helemaal niets’. De rest kijkt snel wat tv (18 procent), heeft de laptop op schoot (12 procent) of is druk met de mobiele telefoon (10 procent). In het weekend nemen we langer de tijd voor het ontbijt en houden we ook iets minder de hand op de knip: 6 op de 10 Nederlanders geeft dan 1 tot 3 euro per persoon uit. We koken of bakken dan ook aanzienlijk vaker een ei of nemen de tijd om een smoothie te maken.

Ontbijt met Máxima

In opmaat naar dit gezonde en feestelijke Koningsontbijt op 24 april vroeg de supermarktketen ook met wie Nederlanders het liefst zouden ontbijten: zowel mannen als vrouwen zouden het liefst hun boterham delen met Koningin Máxima. Ook met Koning Willem-Alexander zou menigeen wel eens de dag willen beginnen.

*) Onafhankelijk uitgevoerd onderzoek onder 1.500 Nederlanders, maart 2015.